in , ,

FOTO Premijer Plenković, ministri i uzvanici na svečanoj akademiji povodom Dana grada

Uručena su javna priznanja, Povelja za životno djelo Dragi Kolarcu

U Pučkom otvorenom učilištu održana je svečana akademija kao središnje događanje povodom proslave Dana grada Velike Gorice.

U elegantnoj dvorani okupili su se brojni uzvanici, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i EU poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar regionalnog razvoja Šime Erlić.

Svečanost je započela emotivnom izvedbom himne, koju je otpjevala Josipa Gvozdanić uz klavirsku pratnju Krešimira Starčevića, dok je Dražen Pavin izveo skladbu “Turopolje moje zeleno”.

Uzbuđenje je dodatno rasplamsao dolazak izviđača Turopoljske udruge skauta Tur, koji su donijeli Betlehemsko svjetlo.

Predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić prisutne je podsjetio na bogatu turopoljsku povijest, istaknuvši posebno Lucijsko spravišće, koje je održano na blagdan svete Lucije, određujući tako Dan grada Velike Gorice. Osvrćući se na proteklu godinu, Bekić je naglasio postignuća Grada, uključujući završetak izgradnje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja te najavio optimističan Gradski proračun za 2024. godinu.

“Bilo je izazovno na početku godine, ali ostvarili smo napredak i razvoj. Uz niz projekata u različitim fazama, najavljujem ukidanje prireza poreza na dohodak i oslobađanje roditelja plaćanja vrtića, čime želimo pozitivno utjecati na plaće naših sugrađana”, rekao je Bekić.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec istaknuo je važnost suradnje između lokalne i državne razine te naglasio projekt Regionalnog centra kompetentnosti Industrija 4.0. kao primjer uspješne zajedničke inicijative.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković pohvalio je Veliku Goricu kao grad bogate povijesti i tradicije te izrazio zadovoljstvo zbog aktivnosti Grada na natječajima za fondove Europske unije.

Gostima je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar poručivši da je 2023. godina bila povijesna i zahvalio svima koji su doprinijeli ostvarenju pozitivnih promjena te istaknuo ključne postignute ciljeve.

“Svjedoci smo toga kako smo neke probleme, životne situacije i standard koje šesti grad po veličini zaslužuje, počeli rješavati ove godine. Ponosan sam što je od ove godine naš proračun apsolutno transparentan,te se svaki uloženi cent naših građana vidi. Nakon sistematizacije gradske uprave, Grad je sada otvoren do 17 sati, a uspjeli smo postati središte u srcu Hrvatske, u našoj kulturi i baštini zahvaljujući poduzetničkom duhu.”

Ačkar je naglasio da je Velika Gorica postala središte kulturne baštine zahvaljujući inicijativama i entuzijazmu lokalne zajednice.

“Turopolje ima mnogo toga ponuditi Hrvatskoj, a Hrvatska mnogo toga može ponuditi Turopolju. Naš grad je postao aktivno središte, otvoren za suradnju i napredak, a to nas čini ponosnima”, rekao je gradonačelnik, ističući važnost zajedničkog rada i suradnje kako bi se postigao kontinuirani razvoj i unapređenje života građana. Postali smo dom hrvatskog nogometa, dom Hrvatske pošte, dom mnogih europskih i svjetskih giganata. Velika Gorica je sve više izgrađena, na 22 objekta postavili smo solarne elektrane, a radimo dvije nove škole i dva nova vrtića. Uz ovakvu podršku Vlade, teško je biti neuspješan gradonačelnik, zaključio je Ačkar.

Premijer Andrej Plenković čestitao je Velikogoričanima Dan grada ističući napredak u gospodarstvu, obrazovanju i sportu. Pohvalio je mladi tim koji vodi grad te izrazio želju za nastavkom uspješne suradnje na projektima od važnosti za građane Velike Gorice.

“Velika Gorica postala je atraktivan grad za život i rad. Vlada stoji uz vas i želim vam svako dobro u daljnjem razvoju”, zaključio je premijer Plenković.

Na kraju svečane akademije povodom Dana grada dodijeljena su javna priznanja Grada Velike Gorice kao zahvala istaknutim pojedincima koji svojim radom i zalaganjem pridonose da život u gradu bude još bolji.

Javna priznanja uručili su gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić.

Povelja za životno djelo dodijeljena je vlasniku obrta VG foto Dragi Kolarcu.

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dobili su ove godine Mario Stipetić (DVD Ribnica), Josip Mučnjak (NK Kurilovec) i Josip Leder Kvaka (NK Radnik). Nagrada Grada Velike Gorice Krčka vrata otišla je u ruke dr. Miljenka Ledera. Zlatnu Turopoljsku podgutnicu dobili su Lidija Capković Martinek i Zoran Postić. Turopoljsko srce dobili su Siniša Drobnjak, Josip Jančić Babriga i Damir Pilčik.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

-2 Points
Upvote Downvote

Napisao Stjepan