in ,

Hrast lužnjak i tradicija Turopolja: Saznajte sve važnosti na Okruglom stolu u Mraclinu

Na Okruglom stolu “Turopoljski hrast i hrastovina” od predavača s Fakulteta šumarstva i drvne industrije saznajte sve vezano uz tradiciju Turopolja

Ovog petka, 9. rujna, u Mraclinu s početkom u 11 sati, nas očekuje Okrugli stol “Turopoljski hrast i hrastovina”  kojeg će održati predavači s Fakulteta šumarstva i drvne industrije Sveučilišta u Zagrebu. Teme Okruglog stola vezane su uz tradiciju našeg Turopolja, a posebice hrastom lužnjakom koji je poznati simbol predivnog Turopoljskog luga.

Drvo hrasta lužnjaka imalo je važnu ulogu u povijesti Turopolja. Odlična hrastovina uspijevala je u nizinskom dijelu Turopolja, u prapovijesnoj šumi, čiji je ostatak šuma Turopoljski lug. Posebno obilježje ovom kraju dalo je šumsko bogatstvo, drvo se koristilo ne samo za gradnju seoskih domova nego i za izradu svih uporabnih predmeta u domaćinstvu i gotovo sve je bilo izrađeno od hrastovine. Hrast je pratio Turopoljce od početka do kraja života. Osnova tradicijskog graditeljstva je hrast lužnjak, kao autohtoni građevni materijal kojemu su domaći majstori znali udahnuti dušu. Naime, mi u Turopolju uopće nemamo kamena. Od hrastovine su se gradili mostovi koji su nas spajali na zemlji, a i kapele koje su nas približavale Bogu.

Turopoljski lug i do danas je ostao primjer iz kojeg se vidi kakve štete šumskim ekosustavima mogu nanijeti masovno odumiranje stabala i propadanje sastojina hrasta lužnjaka. Istodobno, tu su ponajbolji primjeri  kako se suradnjom šumarske znanosti i prakse šumski ekosustavi mogu revitalizirati.

Na ovom Okruglom stolu biti će prikazana istraživanjem dobivena kronologija uzoraka arheološkog drveta hrasta, tj. drvene građe starih posavskih kuća u rasponu od 1551. do 1867. godine. Time je dobivena kronologija koja obaseže 468 godina što je najdulja kronologija takve vrste u Hrvatskoj: raspon joj je od 1551. do 2018. godine.  Isto tako u predavanju će biti prikazana dijagnostika povijesnoga hrastovoga drva i konstrukcija u postupcima zaštite i obnove turopoljskih baroknih crkava. Predavači dolaze s Fakulteta šumarstva i drvne industrije Sveučilišta u Zagrebu.

Na kraju će biti predstavljena PPS Galeković – drvna industrija u Turopolju uz obilazak, a cijelo događanje odvija se u PPS Galeković u Mraclinu.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu