in , ,

Mali Hribarovci na zabavan način uče o sigurnosti u prometu, voze autiće i postaju odgovorniji

Preventivnu akciju pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ danas pohađa 120 učenika iz Hribara i područnih škola

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“, koja se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Velike Gorice, jutros je na igralištu Osnovne škole Nikole Hribara okupila mnoštvo učenika koji na zabavan način uče kako biti odgovorniji sudionik u prometu.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar kazao je kako je zadovoljan da se u Velikoj Gorici održava jedna ovakva hvalevrijedna akcija jer su djeca najrizičnija skupina u prometu.

Odlično je da danas od stručnjaka naši najmlađi sugrađani imaju priliku učiti o prometu i odgovornom prometnom ponašanju. Zahvaljujem se ravnatelju na punoj podršci ovog projekta, a  ova organizacija će zasigurno sigurnost naših mladih sugrađana podići na jednu višu razinu, kazao je gradonačelnik Ačkar te dodao kako je uključeno 120 učenika iz Hribara i područnih škola.

Program organizira Jumicar Hrvatska i Udruga PPSP u suradnji s partnerima: Policijskom upravom Zagrebačkom, PP Velika Gorica, GDCK Velika Gorica i VZ Velika Gorica.

Voditelj programa Alan Alagić kazao nam je kako su djeca nakon teorijskog dijela došla na poligon kako bi prošla i praktičan dio gdje uz prometni poligon mogu upoznati i djelatnike sigurnosne javne službe odnosno vatrogasce, policajce i djelatnike prve pomoći.

Didaktičkim pomagalima djeca imaju priliku voziti 10 minuta i osjetiti kako je to biti vozač, a to se provodi s ciljem da uoče nužnost velike odgovornosti njih samih kao pješaka, pojašnjava nam voditelj programa Alagić.

Ravnatelj škole Stjepan Marović kazao je kako je u tijeku poduka učenika drugih razreda, a program po grupi traje dva i pol sata.

– U ovu poduku uključeni su brojni učenici, podijeljeni u dvije grupe. S nama su ovdje i policajci, vatrogasci, prva pomoć te djelatnici Crvenog križa. Djeca su zadovoljan i sretna da imaju priliku na zabavan način učiti, dodao je ravnatelj.

Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 108.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola. Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije.

Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Djeca pored učenja o prometu, imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ u organizaciji Crvenog križa i „Zaštita od požara za djecu“ u organizaciji lokalnih JVP-i i DVD-a. Po provedenoj obuci polaznici dobivaju diplome koju im simbolično dijele predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu