in , , , ,

Otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja!

Svečanim presijecanjem vrpce danas je otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja!

Impresivna zgrada Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja nalazi se uz dobro nam znano Šetalište Franje Lučića, u blizini starog Muzeja.

600 kvadrata na tri etaže bit će dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine Turopolja.

– Za Muzej, a i za mene, ovo je zaista velik dan kojeg smo čekali jako dugo. Muzej je osnovan 1960. godine, a osnovala ga je Višnja Huzjak, ujedno i prva ravnateljica Muzeja, koja je krenula s radom iz jedne prostorije. Sretni smo što danas otvaramo ovu impresivnu građevinu. Ima tri etaže, na prvom katu smješteni su uredi djelatnika i muzejska knjižnica koja je specijalizirana, ima 2000 naslova, nije klasična knjižnica iz koje se mogu posuđivati knjige, već ima prostor za čitanje. U prizemlju zgrade imamo multifunkcionalnu dvoranu te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja (za igraonice, radionice, predavanja, kazališne predstave…). U podrumu se nalazi muzejski depo, prostor za odlaganje muzejskog fundusa – poručila je ravnateljica Margareta Biškupić Čurla zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog kapitalnog projekta.

Dodaje kako zgrada neće imati klasičan izložbeni prostor, ali će svojim postojanjem proširiti izložbene kapacitete Muzeja Turopolja tako da će rasteretiti staru zgradu koja će se, nakon što se djelatnici muzeja i dokumentacija presele, pretvoriti u puno veći izložbeni prostor.

Projekt je ukupne vrijednosti 1 318 439,98 eura, a čak 91% sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije, dok je preostali iznos osigurao Grad Velika Gorica. Ovo je tek jedan od kulturnih projekata koji se financiraju bespovratnim sredstvima, pojašnjava gradonačelnik Krešimir Ačkar:

– Turopolje i turopoljska baština nisu zaboravljeni, sredstvima Ministarstva kulture obnavlja se i Stari grad Lukavec te naša, kako je volimo zvati – velikogorička katedrala (crkva Navještenja bl. Djevice Marije) te kapela sv. Vida. Interpretacijski centar je kapitalni muzejski objekt za naš grad. Povijest Turopolja i turopoljska baština izuzetno su bogati i vrijedni i zaslužuju jedno ovakvo reprezentativno zdanje. Ovo je samo je jedan u nizu projekata koji su rezultat izvrsne suradnje Grada Velike Gorice, Vlade RH i ministarstava!

U znak zahvalnosti za podršku tijekom ovog i drugih projekata gradonačelnik Ačkar ministrici je uručio prigodan poklon – sliku velikogoričke katedrale crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.
U znak zahvalnosti za podršku tijekom ovog i drugih projekata gradonačelnik Ačkar ministrici je uručio prigodan poklon – sliku velikogoričke katedrale crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.

Svečanosti otvorenja prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekavši kako je ovaj prostor riješio vječni problem muzejskog depoa:

– Ovo će biti jedan od Muzeja koji će riješiti problem svojih muzejskih depoa. To je pitanje dosta dugo zapostavljeno, a osvijestili smo ga nakon katastrofalnih potresa i potrebe da hitno ogromni broj umjetnina iz najvrjednijih hrvatskih muzeja evakuiramo i pospremimo na sigurna mjesta. Ovaj vrijedni muzej, vrijedne baštine i vrijednih stručnjaka koji su priznati i prepoznati u muzejskoj struci ovime su dobili primjereni prostor za rad.

Projektni tim koji je radio na provedbi ovog hvalevrijednog projekta sastavljen je od osam stručnjaka

Domagoj Ilečić iz UO za poduzetništvo, investicije i fondove EU, Krešimir Majić također iz istog odjela, Branka Deranja Trajbar iz UO za lokalnu samoupravu, Dragica Medo Princip te Vesna Župetić iz UO za društvene djelatnosti, Žaneta Štefančić iz UO za financije, Željko Črnjak iz UO za komunalnu djelatnosti i promet te ravnateljica Muzeja Margareta Biškupić Čurla stoje iza ovog hvalevrijednog projekta koji će Velikogoričanima, ali i ostalim namjernicima približiti baštinu našeg kraja.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

-1 Points
Upvote Downvote

Napisao vgradu