in , ,

Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Foto: Dražen Kopač

Završio je projekt KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije”.

Kroz stručne, informativno-promotivne i edukativne aktivnosti te preventivne liječničke preglede u svim gradovima županije, projektom se željela podići svijest stanovništva o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti. Preventivnim liječničkim pregledima – koji su obuhvaćali utvrđivanje indeksa tjelesne mase (BMI), mjerenje krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom te savjete liječnika – ukupno se odazvalo 1284 stanovnika županije. Njihova prosječna životna dob je 67 godina. Najviše građana, njih 207, odazvalo se javnozdravstvenoj akciji u Ivanić-Gradu, potom akciji u Velikoj Gorici (193 pregledana građana) i u Samoboru (180 pregledanih).

Foto: Dražen Kopač

Prema indeksu tjelesne mase, umjeren i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti utvrđen je kod 424 osobe – 230 muškaraca i 194 žene.

Povišen krvni tlak (iznad 140/90 mmHg) izmjeren je kod 526 ispitanika – 275 muškaraca, od kojih 124 već uzima lijekove za liječenje hipertenzije, i 251 žene, njih 143 već uzima lijekove.

Vrijednost šećera u krvi između 5,6 do 6,9 mmol/L izmjerena je kod 319 građana (144 muškarca i 175 žena), od kojih lijekove za šećernu bolest do sada nije uzimalo njih 286 (132 muškarca i 154 žene). Vrijednost šećera u krvi iznad 7 mmol/l izmjerena je kod 311 građana (176 muškarca i 135 žena). Njih 232 (122 muškarca i 110 žena) dosad nije uzimalo lijekove.

Rezultate projekta, na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici “Naftalan” u Ivanić-Gradu, predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

– Zdravlje nije Bogom dano, o njemu moramo sami brinuti. Moramo se više kretati, manje jesti crvenoga mesa, a više ribe, prestati pušiti… kako bismo što kasnije ulazili u potencijalne rizike od razvoja kardiovaskularnih bolesti – rekao je Gajnik. Naglasio je da su se preventivnim akcijama uglavnom odazvale osobe starije životne dobi, što treba mijenjati.

– Mlađi sugrađani, oni ispod 40 godina smatraju da nisu u riziku od kardiovaskularnih bolesti, što naravno nije istina – rekao je Gajnik napominjući da su svi oni kod kojih je utvrđen rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti upućeni svojim liječnicima na daljnju obradu.

Liječnik Dominik Raos, voditelj ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini, istaknuo je da od srčanog i moždanog udara, kao i raznih vrsta embolija obolijeva sve više mladih osoba.

– Pobol je velik, no na njega možemo utjecati. Ovakvim akcijama želimo pokrenuti ljude i širiti svijest o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti – rekao je Raos.

Ukupna vrijednost projekta “KardioPRotect” je 44.561,28 eura. Iz Europskoga socijalnog fonda dobiveno je 85% bespovratnih sredstava, a preostalih 15% iz proračuna RH. Nositelj projekta bio je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a partneri Ljekarne Zagrebačke županije i Dom zdravlja Zagrebačke županije.

Projekt je trajao 18 mjeseci, a provodio se u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti”.

* Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije

 

 

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

-1 Points
Upvote Downvote