in ,

Zagrebačka županija preuzela 287 predmeta vezanih uz raspolaganje i upravljanje nekretninama u vlasništvu RH

Foto: Zagrebačka županija

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Zagrebačkoj županiji predalo je na upravljanje i raspolaganje ukupno 287 predmeta vezanih uz raspolaganje i upravljanje nekretninama u vlasništvu RH od čega se 81 predmet odnosi na zahtjeve u kojima su podnositelji gradovi i općine, a 206 predmeta odnosi se na zahtjeve u kojima su podnositelji fizičke i pravne osobe. Odluku o primopredaji zamjeniku župana Damiru Tomljenoviću uručila je državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak.

„Svaki od ovih predmeta koje će Zagrebačke županija rješavati za svoje građane, poduzetnike, gradove i općine predstavlja novi projekt ili novu investiciju koja će zasigurno pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Županije i Hrvatske“, rekla je Bošnjak, dodavši kako je od 2016. godine bilo 60-ak različitih darovanja državne imovine na području Zagrebačke županije ukupne vrijednosti 36 milijuna eura, a neke od najvećih poduzetničkih zona darovane su od strane ministarstva upravo na području Zagrebačke županije.

„Kao županija poduzeli smo sve potrebne mjere kako bi čim prije krenuli s rješavanjem predmeta, a uskoro s radom kreće novi odsjek za upravljanje državnom imovinom“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, dodavši kako posebno veseli da se osim funkcionalne decentralizacije, ovdje predvidjela i fiskalna decentralizacija s obzirom da će 20 posto prihoda po rješavanju predmeta ići u županijski proračun.

Odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade do 130.000,00 eura donosit će župan, od 130.000,01 eura do 1.000.000,00 eura Županijska skupština, od 1.000.000,01 eura do 1.500.000,00 eura ministar nadležan za državnu imovinu, a od 1.500.000,00 eura na više Vlada RH.

Bez obzira tko donosi konačnu odluku o raspolaganju, po rješavanju predmeta županija dobiva 20 posto prihoda od tržišne vrijednosti, 20 posto dobiva grad ili općina na čijem se teritoriju nekretnina nalazi, a 60 posto pripada RH.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?