in ,

VIDEO Srušena kapela s najljepšim pogledom – kapela Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj

Na Kupu, na svoje selo koje već stoljećima štiti, prekrasan pogled puca ispred i iza kepeličice Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj. Stoljećima se ovdje veselilo na proslavi i obilježavanju bladana Presvetog Trojstva, misnoj molitvi, a kasnije zabavi i veselju. Mnogi mladi na ovom mjestu upoznali su svoje životne suputnike i suputnice i tako se to godinama prenosilo s koljena na koljeno.

Kapela je tijekom stoljeća, a posebice tijekom Domovinskog rata prilično stradala, no župljani se nisu predavali, imali su velike planove, počela je obnova fasade.

Župnik Ivan Petrović i mještani odlično su se organizirali i napravili velik posao pa se do kapele moglo doći i vozilima.

Za vanjsku obnovu kapele prikupljeno je više od 200 tisuća kuna. Hrvatske šume imale su u planu napraviti šetnicu oko kapele, a Sisačko-moslavačka županija obećala je osigurati potrebnu infrastrukturu koja će ovoj lokaciji omogućiti turistički pristup.

Bilo je tu još puno planova, čovjek snuje, no Bog odlučuje. Posljednje veliko okupljanje i proslava Presvetog Trojstva održana je 17. lipnja 2019. godine. Potom je nastupila pandemijska 2020. godina, a krajem te godine, 29. prosinca pogodio nas je strašan potres u kojemu je stradao velik dio Banovine. Mnoge su kuće srušene, stradali su ljudi, teško su oštečeni i sakralni objekti, a kapela Presvetog Trojstva zadobila je oštećenja do te mjere da je donesena odluka da se sruši do temelja.

Radove za izvođenje rušenja dobila je građevinska tvrtka GME iz Sunje, u posao rušenja 1. rujna 2021. godine krenuo je podizvođač, tvrtka Autoprijevoznik Skrbin iz Topuskog.

O tijeku rušenja više nam je rekao voditelj radilišta Luka Skrbin.

Tako je nažalost ovo maleno, ali ponosno selo uz rijeku Kupu Slatina Pokupska početkom rujna 2021. godine izgubilo kapelu, ali čvrsta je ostala vjera i nada u svog nebeskog zaštitnika Presveto Trojstvo. Mještani su teška srca primili informaciju o rušenju kapele, no svi redom koje smo pitali vjeruju kako se tu neće stati, vjeruju kako će kao i naši preci smoći snage te uz pomoć dobrih ljudi ponovno napraviti objekt za slavu svevišnjem Bogu.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu