in ,

Država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju na području Pokupskog i Kravarskog

Riječ je o krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu

Do kraja tjedna raspisat će se poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području, koje je žurno potrebno skinuti kako bi se objekti mogli koristiti, a u tijeku je finalizacija procjene štete na potresom pogođenom području, kao i priprema drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, rečeno je danas na sjednici Vlade. Također, država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na tim područjima.

Vlada je na otvorenome dijelu 48. sjednice raspravila 21 točku Dnevnog reda, među kojima su izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, izmjene i dopune Zakona o sportskoj inspekciji, Zaključak u vezi naknade potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, Zaključak u vezi sa Sporazumom o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti Covid-19, a odgovorila je i na Interpelaciju o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite.

Do kraja tjedna poziv za obnovu i rekonstrukciju oštećenih dimnjaka  

Do kraja tjedna raspisat će se poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području, koje je žurno potrebno skinuti kako bi se objekti mogli koristiti, najavio je danas na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.
“S obzirom da na potresom pogođenom području postoji 20 tisuća dimnjaka koje je potrebno žurno skinuti, kako bi se mogli koristiti objekti kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će do kraja ovog tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka”, rekao je.

Kazao je da je do danas u Sisačko-moslovačkoj županiji zabilježen ukupno 931 potres, od kojih je 16 potresa imalo magnitudu veću od 4 prema Richteru.

Do sada je postavljeno 1719 kontejnera i mobilnih kućica, u proteklom tjednu 35 kontejnera, a Ravnateljstvu za robne zalihe upućen je zahtjev za nabavu 40 uredskih kontejnera za smještaj državne uprave.

Medved je izvijestio da je jučer održan sastanak sa predstavnicima jedinica područne i lokalne samouprave na kojem su utvrdili dinamiku i nadležnost za uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi.

U tijeku priprema zahtjeva za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti

“Za uklanjanje objekata do sada je prijavljeno ukupno 523 objekta, od toga u Sisačko-moslovačkoj županiji 479, u Karlovačkoj županiji 24 te u Zagrebačkoj županiji 20”, izvijestio je.

Ministarstvo prostornog uređenja i državne imovine izradilo je uputu o postupanju vezano za sadržaj elaborata postojećeg stanja kako bi lokalni stožeri mogli donijeti odluku o uklanjanju, a definiran je postupovnik o angažiranju građevinskih tvrtki za uklanjanje, dodao je.

S potresom pogođenog područja do sada je 2861 osoba napustila domove, a riječ je o 1388 osoba iz Petrinje, 1136 iz Siska, 177 osoba iz Gline te 160 iz ostalih mjesta.

Medved je istaknuo da se nastavljaju se isplate financijske pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba, za što je do sada isplaćeno 95 milijuna kuna za isplatu, a kroz jednokratnu novčanu pomoć Ministarstvo hrvatskih branitelja isplatilo je 11 milijuna kuna jednokratne novčane pomoći.
Premijer Andrej Plenković kazao je da je u tijeku finalizacija procjene štete na potresom pogođenom području, kao i priprema drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Europskog fonda solidarnosti.

Foto: Vlada RH

Trend daljnjih porasta broja oboljelih moguće izbjeći odgovornim ponašanjem

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata utvrđeno 777 novih slučajeva koronavirusa, a uslijed rasta broja zaraženih broj aktivnih slučajeva u tjedan dana porastao je za 19 posto i broj hospitaliziranih za 18 posto, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Svatko od nas utječe na daljnji razvoj situacije vlastitim primjerom i ponašanjem, stoga je trend daljnjih porasta broja oboljelih moguće izbjeći”, rekao je Beroš na sjednici Vlade i pozvao na oprez kako se ne bi poništio dosadašnji napredak u suzbijanju bolesti, osobito zbog situacije u zemljama u okruženju.

Izvijestio je kako je dosad u Hrvatsku stiglo ukupno 408,270 doza cjepiva protiv covida-19. Aplicirane su 288.982 doze, nešto više od 158.000 građana primilo je jednu dozu, a preko 65.000 dvije doze cjepiva.

“Do kraja ožujka očekujemo dodatnih 335.106 doza cjepiva, te ćemo u ovom valu isporuke do kraja ožujka zaprimiti 743.376 doza cjepiva”, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako su preliminarni rezultati serološkog istraživanja HZJZ-a na 1400 uzoraka ukazali na 25 do 26 posto pozitivnih nalaza, što ukazuje na udio građana koji su bili u kontaktu s virusom. Po završetku testa neutralizacije, koji je još u izradi, znat će se koliko je njih imuno na covid-19.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je prilikom nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja utvrđeno 269 nepravilnosti te je izdano 278 usmenih upozorenja.

Sufinanciranjem održati autobusne linije

U hitnu saborsku proceduru poslan je Prijedlog zakona kojim će se osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza, posebno za održavanje autobusnih linija, te ukinuti neke obveze za auto-taksi prijevoznike i prijevoznike tereta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prijedlog je obrazložio činjenicom da je autobusni prijevoz putnika sve manje isplativ, posebno u slabije naseljenim područjima, pa su prijevoznici prisiljeni ukidati sve veći broj linija.

“Građani u pojedinim područjima, posebno u onima slabo naseljenim, nemaju uopće mogućnost korištenja javnog cestovnog prijevoza ili nemaju odgovarajući broj linija koje bi im omogućavale normalan život i zadovoljenje osnovnih potreba. Situacija je dodatno pogoršana zbog pandemije i mjera koje se provode zbog sprečavanja širenja zaraze, kojima se uz ostalo ograničava broj putnika u autobusima na 40 posto”, rekao je Butković.

Stoga je, istaknuo je, neophodno čim prije osigurati sredstva za sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza i sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prijevozu putnika između županija i prijevoznika.

Uz to, prijedlogom zakona od obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za auto-taksi prijevoznike oslobađaju se osobe koje su prema ranije važećim propisima obavljale tu djelatnost, ukida se obveza posjedovanja putnog lista u unutarnjem prijevozu putnika te obveza ishođenja licenci za obavljanje prijevoza tereta za vlastite potrebe vozilima iznad 12 tona.

Država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju na potresom stradalim područjima

Država će isporučiteljima nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na potresom pogođenim područjima.

To su tvrtke Cavallin, Plavi devet, Stambeni puls, Drvni centar Glina, Komunalno gospodarstvo Topusko, Top – Terme, A. V. – Sisak, VIN ele, te Stambena zgrada I.K. Sakcinskog 19a Sisak. Svi skupa, oni toplinom opskrbljuju 1269 kućanstava, a projicirani ukupni trošak računa za toplinsku energiju za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine procijenjen je na 1,3 milijuna kuna.

Njima će  biti nadoknađena potraživanja za isporučenu toplinsku energiju u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije i to: Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica i Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženo je da nadoknadi potraživanja kupcima toplinske energije koji prijave potraživanja za isporučenu toplinsku energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 1. ovoga Zaključka u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podsjetio je na Vladin zaključak od 18. siječnja, kojim je HEP zadužen otpisati potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine. Na temelju te odluke otpisani su troškovi HEP- Toplinarstva.

Današnja odluka donijeta je pak kako se pojedini kupci energije ne bi doveli u neravnopravan položaj, dodao je.

Foto: Vlada RH

Narudžba dodatnih doza cjepiva Moderne

Vlada je na sjednici zaključkom ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva Moderne.

Temelj za donošenje zaključka je Sporazum o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti covid-19 za države članice Europske unije, između tvrtke Moderna Switzerland GmbH i Europske komisije, kojim je dogovorena osnova za ugovorni okvir za kupnju 150 milijuna dodatnih, opcijskih doza cjepiva, objasnio je Beroš.

Financijska sredstva potrebna za provedbu ovoga zaključka osiguravaju se u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a za njegovu provedbu zaduženi su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Odbačeni navodi oporbene interpelacije o upravljanju sustavom civilne zaštite

Vlada je u cijelosti odbacila navode Interpelacije o njezinome radu u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite, koju je podnijelo 28 oporbenih saborskih zastupnika.

Razloge odbijanja navoda iz interpelacije na sjednici Vlade u četvrtak iznio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Predlažemo Hrvatskome saboru odbijanje interpelacije podnesene od strane kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u cijelosti iz razloga jer ona ne sadržava utemeljene razloge  za donošenje niti jednog od predloženih zaključaka”, rekao je.

Vlada je, istaknuo je u obrazloženju, od samog trenutka događanja potresa brzim, stručnim i učinkovitim pristupom odgovorila na izazove radi kojih je proglašena katastrofa na područjima pogođenima potresom.

Također, naglasio je Božinović, Vlada kao i nadležna tijela državne uprave u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite pravovremeno su i valjano pripremile državu na posebne okolnosti uzrokovane pandemijom bolesti covid-19.

“Upravljanje sustavom pokazalo se promišljenim i potpuno usmjerenim ka očuvanju zdravlja stanovništva i prevenciji nekontroliranog širenja epidemije u Hrvatskoj”, naglasio je Božinović.

Ovo je prva vlada koja sustavno unaprjeđuje sustav civilne zaštite

Ustvrdio je i da je sustav civilne zaštite kontinuirano, “nakon dugogodišnjeg zanemarivanja napredovao tijekom zadnja dva mandata ove Vlade u materijalnom infrastrukturnom i stručnom pogledu”.

“Štoviše, ovo je prva vlada u čijem je radu ne samo izgrađena svijest o potrebi kontinuiranog i sustavnog unaprjeđenja sustava već se to potkrepljuje konkretnim pokazateljima u ovom izvješću”, rekao je.

MUP, koji je nadležan za koordinaciju sustava civilne zaštite, sukladno aktualnom zakonodavnom  okviru, izradio je u prethodnom razdoblju nekoliko ključnih dokumenata koji su podloga za kvalitetno donošenja odluka odnosno procjena na kojima bi se trebao temeljiti daljnji rad i razvoj usmjeren prema smanjenju rizika od katastrofa, naveo je.

“U konačnici, naučene lekcije, kako pojedinačne tako i za sustav u cjelini trebaju se i bit će iskorištene kako bi se ojačala otpornost naše zemlje za upravljanje i u svim budućim krizama, prijetnjama i ugrozama za zdravlje i sigurnost svih građana Hrvatske”, zaključio je Božinović.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija